Op vakantie eten we vaak net iets anders dan thuis. We eten meer, ongezonder en onregelmatiger. Hoe zorgen we ervoor dat we die vakantiekilo’s beperken en deze er ook snel weer af krijgen?
Op vakantie probeer ik mij net als thuis aan mijn ritme te houden. We hebben zes eetmomenten per dag. We proberen elke dag dezelfde tijden aan te houden (bij mij is dit vaak 7 of 8 uur, 10 uur, 12 uur, 15 uur, 18 uur en 21 uur). Als we op pad zijn of als het echt niet anders kan wijk ik hier wel eens vanaf, maar over het algemeen houden wij die zes tijden aan. Daarnaast zorg ik voor balans. Het ene eetmoment is er alleen fruit of wat groente en het andere eetmoment eten we ijs, koek of snoep. Zo zorgen we voor balans op een dag.
Door balans te houden tussen ‘ongezond’ en ‘gezond’ is het makkelijker om deze leefstijl ook op vakantie aan te houden en deze leefstijl voort te zetten na de vakantie. Ook ik ben op vakantie wat aangekomen, omdat we toch vaker ‘makkelijk’ kiezen (vaker uit eten geweest) en ik nu (thuis) weer wat vaker voor ‘gezond’ kies. Maar omdat ik in mijn ritme ben gebleven is het makkelijker om mijn ‘gezonde’ eetmomenten weer op te pakken en door te gaan zoals ik eigenlijk het hele jaar door doe. Balans, controle en genieten is tegenwoordig heel belangrijk in mijn leefstijl.
Daarnaast ben ik lekker blijven bewegen op vakantie. We hebben veel gewandeld, gefietst, gezwommen en gespeeld. Dit blijf ik nu ook weer doen. Samen met de kinderen ga ik wandelen, fietsen, buiten spelen en naar de speeltuin toe. Deze momenten plan ik bewust in mijn dag in. Het liefst tussen vier en vijf uur in de middag om de middagdip en vraag naar eten niet te krijgen. Samen gaan we even naar buiten om te bewegen en plezier te maken. Ook lachen is goed voor de buikspieren.
Als we dan rond vijf of zes uur weer binnen zijn kan ik koken en hebben we weer trek om avond te eten. Niet elke dag gaat hetzelfde en niet elke dag gaat perfect, maar door aan je leefstijl (ritme) en je gewoontes te werken zul je merken dat het steeds een beetje makkelijker en automatischer gaat. Je gaat meer leven in de flow van de dag en je lichaam (en je kinderen) raken gewend aan het ritme van eten en bewegen.